LIM

Biiq,Beauty salon, Osaka

LIM

Tsuru+LIM, Beauty salon, London

A salon planned for the Shoreditch region of East London. Set in a relatively limited basement space, the salon incorporates box features which divide the shop space into the reception, waiting room and cutting area.

Tsuru+LIM

LIM

Kizuki + LIM, Beauty salon, Singapore

The latest branch of the rapidly growing Japanese company ‘Less is More’ is located in the prestigious Raffles Hotel in the centre of Singapore. The very contemporary setting, merged into the large history-charged space reflects the spirit of the young Japanese stylists who came to the tropically hot Singapore with their ‘cool’ styles and ideas. A ‘glacier’ -like structure dominates the space and separates it into reception, cutting and shampooing areas. In the cutting area large pivotable wings with mirrors fold out of the wall. When they are closed they lie flush with the wall allowing the room to become a spacious location for events and concerts. The timber reception ‘hut’, includes a small gallery space that serves as a platform for local artists.

Photographer: Choo

Kizuki+LIM

LIM

CODE+LIM, Beauty salon, Tokyo

CODE was built for young stylists who completed their training at LIM Hair in Osaka and now wish to progress to work independently. Accordingly, the targeted customers are also younger so the shop is located in Tokyo’s bubbly Harajuku district and prices are relatively low. The concept emerged from this premise and the project was consequently kept low-cost from its inception. This time, the rigorously minimalist approach that all LIM shops TERUHIRO YANAGIHARA designed have in common not only applies to the appearance but also physically to the construction itself. Only indispensable interventions were made and the space was left intentionally ‘unfinished’; the walls, floor and ceiling remain bare after dismantling and instead of separating walls, a freight container was installed in which the reception is housed. The rough and provisional setting reflects the situation of the newly-graduated stylists from Osaka who moved to the capital to begin their careers with little financial means but ample ambition.

Photographer: Takumi Ota

CODE+LIM

LIM

Apartment +LIM, Beauty salon, Osaka

The spacious salon with an area of 397 square metres is structurally composed of 6 boxes scattered around an open space. Each box is allocated to an individual stylist and has been personalised to fit his/her own style, resembling a private room in an apartment block. This emphasises the key concept of LIM: customers come to see their favourite stylists, rather than visit the salon itself. There are two small galleries with showcases which give a true sense of LIM’s style and function as a communicationspace between customers and staff. There is an attached space called “loji+LIM”; a training room for young stylists that allows them to observe how top stylists work every day.

Photographer: Takumi Ota

LIM

Clinie+LIM, Beauty salon, Tokyo

The hair salon Clinie is divided into small spaces to give privacy and a sense of intimacy during consultations. There are four boxes; two for hair-cutting, one for shampooing and one for staff. Each cubicle is on a platform 0.3m above the floor and surrounded by a 1.8m high partition wall so that customers cannot see or be seen from outside the boxes during consultations or the actual haircut. However, the staff can observe the performance of colleagues and freely communicate with each other because there are no obstructions at eye level when standing inside the elevated cubicles. In this salon, two opposing aims are achieved; to respect the privacy of the customers and to allow open communication among the staff. There are no unessential components but only the bare minimal elements necessary for the functionality of each space. This design clearly emphasizes the fact that LIM stands for the principle that ‘Less is More.

Photographer: Takumi Ota